Breed scala aan slotenmakersbenodigdheden te koop

Behoefte aan slotenmakersbenodighdeden?

Iedereen heeft er minimaal wel een in huis. Een slot. Sloten heb je in allerlei soorten en maten. Echter is niet elk slot geschikt voor elke deur. De keuze voor een slot is afhankelijk van het type, de richting waarin de deur open-of dicht gaat en het materiaal waarvan de deur is gemaakt (hout, kunststof, etc.). Net zoals bij alles in het huishouden gaan ook deze sloten wel eens kapot, slijten ze of raakt de sleutel van het slot kwijt. Je kunt er dan voor kiezen om een sleutelmaker in te huren, echter kost dit vaak onnodig veel geld. Je kunt namelijk met behulp van het brede scala aan slotenmakersbehoeften wat beschikbaar is, vaak zelf ook het slot vervangen of repareren. Maar hoe zit zo’n slot eigenlijk in elkaar en wat heb je nodig om een slot te vervangen of te repareren? Daar ga jij in dit artikel achterkomen!

Hoe zit een slot in elkaar?

Een slot bestaat standaard uit 3 onderdelen. Het eerste onderdeel is de slotkast. De slotkast is het onderdeel van het slot waar je de deursleutel van je slot insteekt. Door dit uit te voeren, komt het tweede onderdeel in beweging; de dag-of nachtschoot in beweging. Door de deur achter je dicht te trekken, zet je de dagschoot in beweging. Hierdoor valt de dagschoot in het derde onderdeel van het slot; de sluitplaat. Wanneer de dagschoot in de sluitplaat zit krijg je de deur weer open door de deursleutel een kwartslag te draaien. Als je na het sluiten van de deur de sleutel twee keer ronddraait, valt het nachtschoot in de sluitplaat, hiervan maak je bijvoorbeeld gebruik wanneer je, je huis voor extra veiligheid nog beter op slot wilt hebben.

Soorten sloten

Om te weten wat je nodig hebt voor het slot, moet je natuurlijk eerst weten met wat voor slot je te maken hebt. Je hebt namelijk cilindersloten en pensloten. Cilindersloten heb je in de varianten insteeksloten, oplegsloten en sloten met een meerpuntssluiting. Een insteekslot is het meest bekende slot, herkenbaar aan het feit dat hij geïnstalleerd is in de deur zelf. Het oplegslot vindt je voornamelijk in oudere panden, dit slot bevindt zich aan de binnenzijde van de deur en het kozijn, dus het is niet in de deur zelf bevestigd, maar als het ware op de deur “geplakt”. De meerpuntssluiting is een toevoeging aan het insteekslot. De werking is hetzelfde als bij een insteekslot, echter is de deur niet te vergrendelen op 1 punt, maar op meerdere. Tot slot de pensloten, dit is het bekende slot met de kruisvormige sleutelingang en de lange sleutel met aan vier kanten tanden.

Slotenmakersbenodigheden

Nu je weet met welk slot je te maken hebt en hoe het slot in elkaar zit, kun je het slot zelf proberen te vervangen of te repareren. Hiervoor heb je echter wel benodigdheden nodig. Gelukkig is hiervoor een breed scala beschikbaar! Denk hierbij aan verschillende lockpicksets. Lockpicken is het schadevrij sloten openen zonder sleutel, heel handig wanneer je bijvoorbeeld je sleutel kwijt bent. Lockpicksets bestaan uit minuscule gereedschappen, ook wel lockpickers genoemd. Je kunt een lockpicker zien als soort haakje of een soort uiteinde van een sleutel. Deze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. een andere benodigdheid die je nodig kan hebben is een beslag. Dit is de verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met wat in, bij en rond een deur hangt. Dit kunnen dus deurklinken, sloten, scharnieren, hangwerk, sluitwerk, etc. zijn. Voordat je dus je slot gaat repareren/onderdeel vervangen is het handig om te welk onderdeel van het slot wat je precies nodig hebt. En ga je nu de deur repareren of een onderdeel vervangen? Dan kun je voor het vervangen/verwijderen van bijvoorbeeld het cilinder een cilinderverwijderaar of een cilinderbreker aanschaffen. Hierbij wordt het cilinder afgebroken of verwijderd en kunt u dus het cilinder gaan vervangen. Zo zie je maar, er komt meer kijken bij een slot en het repareren/vervangen van een slot dan in eerst instantie wordt gedacht!

Jordens Hippo

Groeten op mijn glorieuze blog! Een grapje terzijde: ik heb deze blog opgezet om gebruikers te informeren over de gevaren van online handelen en om kwaliteitsproducten erbij te verkopen. Klinkt goed, toch? Dus laten we naar de artikelen gaan!